7 Ocak 2012 Cumartesi

KOYUN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KUZU KAYIPLARINI EN AZA İNDİRMENİN YOLLARI

KOYUN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KUZU KAYIPLARINI EN AZA İNDİRMENİN YOLLARI 

Koyun yetiştiriciliğinin ileri olduğu ülkelerde yavru atma, yetersiz besleme, stres ve sürü yönetimindeki hatalardan dolayı doğum öncesi ve sonrası önemli sayıda kuzu ölümleri meydana gelmektedir. Bu olgu, koyun yetiştiricilerinin ekonomik kayıplara neden olmalarının yanı sıra hayvan refahı açısından da istenmeyen bir durumdur. İşletme koşullarında kuzu ölümlerini inceleyerek oluşan ekonomik kayıpları en aza indirmek, giderek zorunlu bir uygulama haline gelmektedir. Bu amaçla, başta sürü yönetimi ve hijyen koşulları olmak üzere tüm sağlık-koruma uygulamalarına gereken önem verilmelidir. 
Kuzularda ilk yıl içinde çevreye özellikle hastalıklara karşı olan duyarlılık koyunlara göre daha fazladır ve bu durum yaşla birlikte giderek azalır. Bunun nedeni, kuzuları hastalıklara karşı koruyacak olan bağışıklık maddeleri ve sisteminin henüz gelişmemiş olmamasıdır. Kuzular, ağız sütüyle analarından alınan bağışıklık maddeleri, onları bulaşıcı hastalıklara karşı korur. Koyun yetiştiriciliğinin geliştiği ülkelerde kuzu ölümleri genel olarak çevresel faktörlere bağlı olarak %5-20 arasında değişmektedir. Bu oran işletmeden işletmeye göre değişmekle birlikte gelişmekte ....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder